Sensommers sutermorgen…

Av Lars G. Snipen:
Stod opp kl. 04:30, det hadde såvidt begynt å lysne av dag. Lagde søt te, og satte kursen for Flesjøvannet. Det var kun 3 grader da jeg ankom Svinndals dype skoger. Ikke akkurat perfekt for suter, men morgenen var vakker.
Flesjømorgen_130811.jpg 

Egentlig ekte karpe-stemning, med tåke over det stille vannet. Det var ingen aktivitet i sivet, slik jeg vanligvis ser på tilsvarende forsommer-morgener. Det var omtrent myggfritt, også en stor forskjell fra juni!

Swimen ble raket og fôr i form av hampefrø havnet uti. Jeg tok det med stor ro, og ventet på at solen skulle begynne å varme litt. Regnet ikke med stor aktivitet når det var såpass kjølig.

Takklet opp med dupp og «the lift method». Det betyr at en waggler på 3BB ble festet kun med gummi-stoppere, og at alt blyet, 1BB og 1AAA, ble plassert bare 7-8 cm fra kroken. Agnet skal ligge på bunnen, og når fisken løfter agnet vil duppen reise seg. Dette er en metode spesial-designet for suter. Den krever nøyaktig lodding av dypet da blyet skal ligge på bunnen samtidig med at duppen står oppreist og dypt i vannet.

Jeg agnet med duggmark. Duggmarkene var nyplukket før i uka. Det var stor aktivitet av småfisk, men agnet fikk ligge noenlunde i fred for plagsom sørv, det er langt verre i juni. Fikk en abbor på duggmark, det var alt.

Morgenen forløp ganske rolig. Ingen suter, ingen brasme, et par gjedde-angrep, det var alt. Gjess og duer lagde liv, og en rovfugl kom glidende over tretoppene. Noen plask inne i siven her og der, men ingen brøytende suter mellom sivstråene. Ved ni-tiden var tåka borte og temperaturen hadde steget med 10 grader. Det begynte å boble ganske stabilt på swimen. Bobler blir det selv av småfisk når man har raket, men dette var noe mer. Jeg vil si boblenes størrelse var som før, men det var noe med mønsteret som gjorde meg sikker på at dette var mer «riktig» fisk. Ti over ni kom en løftenapp på duggmarken, og jeg kunne kroke en suter. Den gikk fast i siv og blekker, men 0.22 sena holdt som vanlig og den kom etterhvert i håven. En vakker sensommer-suter, og en perfekt avslutning på en augustmorgen.

Flesjøsuter_130811.jpg